Pages

Monday, March 28, 2011

"they calling me.... 'si tinggi' 'si tunjang' 'si zirafah'... etc... etc.."

salam....
holla.....
oke..................

tetiba terasa nak merapik sebelum pergi kelas
untuk hari selasa yang indah dan permai nih [walaupon hujan dari malam tadi tak berhenti-henti]
tetibe terasa nak bercerita pasal ketinggian..

mereka: "kenapa awak tinggi??"

aku: "err.... memang saya tinggi... mak ayah saya tinggi... adik2 saya pon..."

tu jawapan cliche' bagi soalan yang orang ramai dok tanya aku... walaupun... bukan aku tahu kenapa aku tinggi...
dah Allah jadikan aku ma
cam tu...
tapi at least jawapan aku mempuny
ai iras2 logik jugakla....
yela.. dah parents aku tinggi...
adik2 aku pon lebih kurang tinggi dengan ak
u.. ada yang lebih tinggi pulak tu....

cube tengok gambo nih [gambo time raya tahun lepas]

aku n umi... adik no3... time nih dia form 5 skang dah abes sekolah da. even dia ak setinggi aku.. tapi tinggi kitorang dah nak sama tinggi dah.... kat sekolah menjadi pelajar paling tertunjang antara kawan2 dia... hahaha


mamat baju itam poyo tu nama dia amer... adik no 4... baru tingkatan 3 time nih.. [skang ting 4 da..]
dia memang over tinggi..
aku yang tinggi pon paras bahu dia jek...

"tapi dia lelaki and kau perempuan..."


abes nak wat cane... dah aku perempuan..
memangla aku over tinggi.. kalau diukur dengan majoriti kawan2 aku.. paling tinggi pon diorang paras telinga jek...
tapi dah ini kelebihan yang Allah nak bagi aku...
aku redha jekla...
bagi aku tinggi rendah pon ada kelebihan...
aku boleh amik barang atas robok [maksud dia almari] senang-senang jek
aku boleh petik buah pelam dengan kacang jek...
boleh betulkan lampu punya starter
boleh bersihkan kipas....
banyak lagila....
cume spesis aku kat malaysia ni kurang agaknya...
sebab tuh orang pandang aku pelik...
kalau pergi mana2 pon.....

time g mandi air terjun

"eii.. tengok budak tuh.. tinggi gila"

time g shopping kat
Reject Shop

"tingginyeeee...."

haha... rasa nak tergelak pon ada sebab jadi perhatian secara tak lansung
selalu je kalau berjalan adalah orang dok berbisik-bisik sesama sendiri
(biasanya perempuanlah.. ehe.)
tapi... sebab benda tu dah jadi biasa aku wat bodoh jek... pedulik orang nak cakap ape..
aku tak kacau diorang pun...
(walaupun time sekolah dulu kawan2 aku merungut sebab aku duduk depan sekali.. . dia orang tak nampak papan putih.... hahahaha)

teringat pulak zaman sekolah... lagi2 bila ari first masuk sekolah menengah...
akula tertinggi... akula terbesar...
even dengan cikgu pon aku lagi besar...
haha....

"kenal dila tak???"

"dila mana?"

"ala.... dila yang besar2 tu....."

"ha.... kenal2..."

tengok2.. betapa femesnya aku....

pernah aku ditahan time berjalan ka
t koridor sekolah..

cikgu: "awak tingkatan berapa?"

aku: "tingkatan satu cikgu..."

cikgu: "besar dengan tinggi ek awak....."

aku: sengeh macam kambing baru
lepas mandi.... haha

ada lagi satu kes
dalam kelas geografi tingkatan 2.. cikgu tu suke suruh bebudak kelas berdiri.. tanya soalan baru dapat duduk...
masa tuh aku dipilih nak jawab soalan..
cikgu padil nama dia... dia pun tinggi jugak... tapi aku dah nak sama tinggi dengan dia...

"awak ni tinggi betul.... ha tunjang... apa jawapan awak"

lepas tu trus dia panggil aku si tunjang...

"ha.. si tunjang....mana awak pergi masuk kelas lambat??"

"tunjang.. dah hantar buku belom??"

haha... sabar jekla....
koran pernah ambil gambar kelas tak?
selalunya kalau ambil gambar kelas... mesti aku duduk
tengah.... memang tempat aku kat tengah...
baru nampak gambar lawa gamba tuh.....
ekekekekeke....
[ke aku bagi nampak gambar tu m
akin tak lawa???] hahhaa


ha... ni gambar kelas.. time ni kecik lagi tingkatan dua.... aku yang mana? takyah bagi taw pon dah taw kot... tengok.. alangkah baru tingkatan dua pon aku dah tinggi gini.. haha... tapi besar2 gini pon aku cengeng.. kuat nangis... demam seket.. nangis... mintak cikgu antar g pejabat mak aku yang sekangkang kera tuh.... heheh... baju yabg aku pakai tuh baju pustakawan... budak rajin katakan....


ngeee... tak sangka sekarang dah betul2 besar [maksud aku umurla.... dah 24 tahun dah.. gambar ni gambar seploh tahun yang lepas...]
tinggi tetap tinggi... cume kebesaran jek yang dah berkurang... kurang cket ja..... haha.

tak apala... yang penting skang aku bahagia..
ada kawan2 yang sokong aku daripada belakang... support aku...
ada famili yang sayang aku... mak ayah, adik2, atuk nenek, kazen2 auntie2 uncle2 yang sangat bez,,,,
dan.... ada anuar musadad yang terima aku apa adanya... walaupun adakala aku rasa aku jahat gila kat dia.... ehe.

tak kisahla rupa bentuk kita macam mana... yang penting hati....
tinggi rendah, gemuk kurus... sume ada kelebihan masing2...
korang2 yang kurus lawa tuh yakin ke bakal mendapat pasangan hidup macam yang korang nak?
jangan kutuk banyak sangat.... nanti dapat yang macam bukan dalam bayangan baru taw... ngeeee
tapi... kalau hati dah suke... macam mana? ye tak? lantakla orang nak cakap apa...
sebab bahagia tu.. kita yang rasa....

sebab tu.. bersyukur dengan apa yang Allah dah jadikan... and berusaha memperbaiki diri sendiri dari masa ke semasa...
tak kisahla orang panggil kita apa... yang penting kita tahu siapa kita.....
chiiiillllllll~~~~

salam sayang untuk semua...
ahakzzzz

(^__^)

4 comments:

  1. its ok..makcik awak pun tinggi..mcm model gitu :D

    ReplyDelete
  2. siapakah makcik itu??? ehehehe

    ReplyDelete
  3. saya bgga giler, kawan saya tinggi..bila ngah jalan2, mesti jdi perhatin n sebelahnya saper aku la..so aku pun femes sekali..bangga2..beautiful in your own ways dear..<3

    ReplyDelete
  4. hahaha... tu namanya hang redha jek nadia oii.. hikhik.. nyway...tima kaseh sebab tak mendiskriminasikan aku... ehe... (^_^)

    ReplyDelete